Μέσα στα πλαίσια της 34ης Συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Γενεύη με θέμα: «Αμοιβαίος σεβασμός και ειρηνική συνύπαρξη ως προϋπόθεση της διαθρησκευτικής ειρήνης και σταθερότητας: υποστηρίζοντας τους χριστιανούς και άλλες κοινότητες». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε σε αίθουσα του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών στις 7 Μάρτιου 2017 από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Βατικανού, της Αρμενίας, της Κροατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Σερβίας και της Ισπανίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκκλησιών των πιο πάνω χωρών οι υπουργοί εξωτερικών Κροατίας και Ουγγαρίας καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων οργανισμών.

Οι ομιλητές παρουσίασαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χριστιανοί και άλλες μικρές κοινότητες στις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής (Συρία και Ιράκ). Η καταδίωξη, η προσφυγοποίηση, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, οι απαγωγές, είναι μερικές από τις καθημερινές απειλές που αντιμετωπίζουν. Ο κίνδυνος εξαφάνισής τους από τις πατρογονικές τους εστίες είναι ορατός. Οι χριστιανοί ως αυτόχθονες κάτοικοι της Μέσης Ανατολής πέραν των 2000 χρόνων χρειάζονται ασφάλεια και προστασία για να παραμείνουν στην γη τους. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την διεθνή κοινότητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην εισήγησή του υπογράμμισε την μεγάλη αξία της εκπαίδευσης και του διαθρησκειακό διαλόγου ως μέσων πρόληψης των θρησκευτικών εντάσεων και συγκρούσεων. Τόσο η εκπαίδευση όσο και ο διαθρησκευτικός διάλογος πρέπει να γίνονται σ’ όλα τα επίπεδα. Τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και στην βάση του λαού. Παρουσίασε το παράδειγμα του διαθρησκευτικού διαλόγου που διεξάγεται στην Κύπρο από το 2009 υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας στην Κύπρο, ως πρότυπο διαλόγου στην Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στην σπαρασσόμενη Συρία τον Ιούλιο του 2016 ως ένδειξη συμπαράστασης στους εμπερίστατους Χριστιανούς καθώς καί την ημερίδα της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) τον Οκτώβριο του 2016 στην Λευκωσία για την κατάσταση των χριστιανών στον κόσμο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπεβλήθηκαν παρατηρήσεις σχόλια και ερωτήσεις από το ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν πρέσβεις μελών των χωρών των Ηνωμένων Εθνών καθώς και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

2017genevem2

2017genevem1

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191