Ο ρόλος της θρησκείας στην σύγκρουση και την οικοδόμηση της ειρήνης· Κύπρος μια ιστορία ελπίδας.

4 7 2017

Στις 04 Ιουλίου 2017 στην πρωτεύουσα Visby, του νησιού Gotland της Σουηδίας στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του λουθηρανού επισκόπου S. Bernhard και του Σουηδικού Ιδρύματος της Αλεξάνδρειας συζήτηση με τίτλο « Ο ρόλος της θρησκείας στην σύγκρουση και την οικοδόμηση της ειρήνης: Κύπρος-Μια ιστορία ελπίδας». Στην συζήτηση που φιλοξενήθηκε στο επισκοπικό μέγαρο, συμμετείχαν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, εκ μέρους του Μουφτή της Κύπρου ο ιμάμης Shakir Alendar, εκ μέρους της Σουηδικής Πρεσβείας η κα. Salpy Weiderud, ο Σεΐχης Mohammed Abou Zaid απο τον Λίβανο η κα. Zahra Langhi από την Λιβύη. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δρ. Isak Svensson. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επίσκοπος S. Bernhard.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκε η ιστορική πορεία του διαλόγου των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου από το 2009 (έτος έναρξης) μέχρι σήμερα. Στο διάλογο που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της σουηδικής πρεσβείας στην Κύπρο αρχικά συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και ο Μουφτής κ. Souitcmez. Το 2012 ο διάλογος διευρύνθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν στο ευρύ κοινό τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες του διαλόγου, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο διάλογος των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου αποτελεί για τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και ευρύτερα ακτίδα ελπίδας. Ο διάλογος αυτός όταν γίνεται με ειλικρινή διάθεση μπορεί να προσφέρει ουσιαστική στήριξη και βοήθεια στις διαπραγματευόμενες πολιτικές ηγεσίες για την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Mahmoud Abou Zaid και η κα. Zahra Langhi αναφέρθηκαν στις αντίστοιχες εμπειρίες του Λιβάνου και της Λιβύης.

Το απόγευμα της ιδίας ο Eπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και ο ιμάμης κ. S. Alendar είχαν συνάντηση με την υφυπουργό εξωτερικών της Σουηδίας κα Annika Soder. Κατά την διάρκεια της εκφράστηκαν οι ευχαριστίες των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για την στήριξη της σουηδικής κυβέρνησης στον εν εξελίξει διάλογο και έγινε ενημέρωση της κας. Soder για τις κρίσιμες στιγμές που διερχόταν η πολιτική διαπραγμάτευση του κυπριακού προβλήματος στο Crans Montana της Ελβετίας. Η κα. Soder εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα της για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης του χρονίζοντος προβλήματος της Κύπρου.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191