ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

2

Από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου 2017, η Επιτροπή Αντιπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της στη Μόσχα (Ρωσική Ομοσπονδία), και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου.

Το κύριο θέμα της φετινής συνάντησης ήταν η «Ορθόδοξη Εκκλησία σε Αλληλεγγύη με τους λαούς που έρχονται αντιμέτωποι με εξτρεμισμό και τρομοκρατία». Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Μόσχας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδας κατέθεσαν τις σκέψεις τους επί του θέματος. Αξιωματούχοι της Ρωσικής Κυβέρνησης, της Αγίας Έδρας καθώς και μέλη ΜΚΟ προέβησαν σε περαιτέρω παρεμβάσεις.

4 

Τα τελευταία χρόνια όλοι βιώσαμε βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Τα μέλη της CROCEU προσεύχονται για όλα τα αθώα θύματα που τραυματίστηκαν ή έχασαν βίαια τη ζωή τους και εξέφρασαν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή καθώς και τη δύσκολη κατάσταση των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία. Τόνισαν την ανάγκη της προώθησης του διαθρησκειακού διαλόγου, της αλληλεγγύης, την ενίσχυση της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στις διαφορες κοινωνίες, της εκπαίδευσης για θρησκευτικά θέματα, καθώς και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Η CROCEU προσβλέπει στην προώθηση των προαναφερθέντων θεμάτων στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η Επιτροπή επισκέφθηκε εκκλησιαστικά ιδρύματα και συγκριμένα το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου, το Νοσοκομείο Αγίου Αλεξίου Μόσχας, την Σχολή Νοσοκόμων του Αγίου Δημητρίου και το Ορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Πέτρου. Τα μέλη της CROCEU συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Τμήματος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας για την Εκκλησιαστική Φιλανθρωπική και Κοινωνική Αποστολή, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεκχόβου-Ζουέβο κ. Παντελεήμονα.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, η Επιτροπή έλαβε μέρος στην Θεία Λειτουργία στην Λαύρα του Αγία Σεργίου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τα μέλη της CROCEU συναντήθηκαν με τον Μακαριώτατο και αντάλλαξαν απόψεις επί μακρόν για διάφορα θέματα.

5

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191