Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2018 ως Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, οι Ευρωπαϊκές εκκλησίες προέτρεψαν τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση του σεβασμού και της προστασίας των τόπων λατρείας και των ιερών χώρων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όσο και κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

20171121a

Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα των αντιπροσώπων των πιο πάνω εκκλησιών που συμμετείχαν στο συνέδριο που οργανώθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου και τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στη Λευκωσία, στις 9-10 Νοεμβρίου 2017.

Οι 40 συμμετέχοντες του συνεδρίου επισήμαναν τα πολλαπλά κενά στο διεθνές νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τέτοια μνημεία, που χρειάζονται να συμπληρωθούν. Ανέφεραν επίσης ότι τα ζητήματα αγοράς, κατασκευής, ιδιοκτησίας, συντήρησης, επαναφοράς και χρήσης τέτοιων θρησκευτικών χώρων, αποτελούν μέρος του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα το συνέδριο ασχολήθηκε με διάφορες νομικές, πολιτικές και πολιτιστικές πτυχές του όλου ζητήματος. Σ’ αυτό συμπεριλήφθηκε και η Δυτική Ευρώπη, στην οποία η εκκοσμίκευση πλέον είναι ορατή. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές τα θρησκευτικά μνημεία έχουν γίνει μέρος πολιτικών σκοπιμοτήτων λόγω συγκρούσεων, όπως το Κόσοβο, στην ημικατεχόμενη Κύπρο, στην Ουκρανία, στη Συρία και την πόλη των Ιεροσολύμων όπου υπάρχουν σημαντικής αξίας μνημεία τόσο για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, αλλά και τους Μουσουλμάνους.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην ανάγκη της  προστασίας των ναών στην Κύπρο. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου, τα οποία δε βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας συχνά βανδαλίζονται με την τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει πολύ λίγα για να εμποδίσει τέτοια φαινόμενα. Τέλος, επισήμανε ότι συχνά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση  στους νόμιμους ιδιοκτήτες και τίθενται εμπόδια στην τέλεση των θρησκευτικών ακολουθιών.

20171121bΜε τη σειρά του, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός εξωτερικών Δρ Ιωάννης Κασουλίδης συμπλήρωσε ότι: «η εκμετάλλευση του δικαιώματος πρόσβασης στους χώρους λατρείας για πολιτικούς σκοπούς δε βοηθά στο διάλογο».

Στην συνέχεια, μιλώντας για το θέμα των Αγίων Τόπων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, αναφέρθηκε ότι στο διάστημα των τελευταίων μηνών, αναδύεται ένα νέο επίπεδο απειλής που αλλοιώνει το χαρακτήρα των Ιεροσολύμων ως μιας πολυεθνικής, πολυπολιτιστικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας, της οποία τα διάφορα μνημεία αποτελούν σημείο αναφοράς και ότι οι εκκλησίες ανησυχούν ιδιαίτερα για τα προσκυνήματά τους.

Ακολούθως για τη κατάσταση στη Συρία, ο Αρμένιος επίσκοπος Δαμασκού κ. Armash Nalbandian, τόνισε τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστη η θρησκευτική κοινότητα των Αρμενίων λόγω του εμφυλίου πολέμου. Τέλος, εξέφρασε την ευχή να επανέλθει στη  χώρα η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων και ομολογιών που υπήρχε προηγουμένως.

Ακολούθως, ο πατήρ Sava Janjic, ηγούμενος της Μονής Δετσανίου, στο Κόσοβο, ο οποίος ζήτησε όπως «οι πολιτικοί ηγέτες των Βαλκανίων να επιδείξουν μεγαλύτερη θέληση στην προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εμποδίσουν περαιτέρω την καταστροφή των ιερών χώρων».

Στην συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος εκ μέρους της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για τα κατεχόμενα μνημεία, μίλησε για τη συνεχιζόμενη καταστροφή των ιερών μνημείων στα κατεχόμενα, αλλά και τη συνεχιζόμενη απαγόρευση της ελεύθερης λειτουργίας των κατεχόμενων ναών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Ως αποτέλεσμα της εισβολής χριστιανικά και άλλα μνημεία, ιεροί και αρχαιολογικοί χώροι, βεβηλώθηκαν, λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν. Από τα 575 ορθόδοξα μνημεία κλάπηκαν όλα όσα τα κοσμούσαν. Είκοσι περίπου χιλιάδες εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, ευαγγέλια, ιερά σκεύη, χειρόγραφα, παλαίτυπα, εικονοστάσια και γενικά οτιδήποτε μπορούσε να κλαπεί και να αποφέρει υλικό κέρδος λεηλατήθηκε για να πωληθεί εντός ή εκτός Κύπρου». Κλείνοντας, κατάληξε ότι: «τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της επικράτησης ακραίων πολιτικών στην τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει μειωθεί ο αριθμός των αδειών τέλεσης θρησκευτικών ακολουθιών στις κατεχόμενες περιοχές. Κατά μέσον όρο με βάση τα στατιστικά του Υπουργείου Εξωτερικών εγκρίνονται περίπου οι μισές των αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιπες είτε απορρίπτονται είτε δεν δίνεται καμιά απάντηση».

Τέλος, ο μεσολαβητής της θεματικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Dr. Gorran Gunn υπογράμισσε ότι: «η καταστροφή ενός χώρου λατρείας συχνά επηρεάζει βαθιά τη ψυχή ενός πιστού ατόμου που επιθυμεί το μνημείο να διατηρηθεί για τις τωρινές και μελλοντικές γενιές μ’ αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και σεβασμό».

20171121c

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191