Από τις 23-25 Νοεμβρίου η Κεντρική Επιτροπή της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών πραγματοποίησε τη δεύτερη τακτική του έτους συνάντησή της στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκειά της άκουσε τις αναφορές του Προέδρου της, επισκόπου C. Hill, του Γενικού Γραμματέα π. Θεοδώρου Huttunen και της Γενικής Γραμματέως της Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη κας. D. Peschke. Ενέκρινε την έκθεση του ταμία της ΔΕΕ καθώς και τον προϋπολογισμό του 2018.  Ενέκρινε επίσης συμφωνία για μεγαλύτερη ακόμα συνεργασία μεταξύ της ΔΕΕ και της Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (ΕΕΜΕ) κατά την περίοδο 2017-2024. Το εκτελεστικό προσωπικό παρουσίασε τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται εν εξελίξει την περίοδο αυτή όπως και άλλα που προγραμματίζονται το ερχόμενο έτος.

Σημαντικό μέρος της συνάντησης απορρόφησε η παρουσίαση των προετοιμασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Novi Sad της Σερβίας τον Ιούνιο του 2018. Το έγγραφο της ΔΕΕ: «Ανοικτή επιστολή για το μέλλον της Ευρώπης» παρουσιάστηκε στα μέλη της που βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο τον Οκτώβριο. Αντίστοιχη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Πράγα για τα μέλη της που βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η ΚΕ εξέτασε και έκανε αποδεκτή αίτηση εγγραφής μέλους της επισκοπελιανής εκκλησίας της Σκωτίας. Αυτή θα αποτελέσει το 116ο μέλος της ΔΕΕ.

Σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθεί το έργο της ΔΕΕ για την ειρήνη, η ΚΕ ενέκρινε την σύσταση Ομάδας Εργασίας για την Ευρώπη. Αυτή θα βοηθά τις εκκλησίες μέλη της στον αγώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και στις προσπάθειες διαμεσολάβησης.  

Την  Εκκλησία της Κύπρου στην συνάντηση εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191