Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, η Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) σε συνεργασία με την Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και την Επιτροπή των Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (COMECE), μαζί με την Ομάδα Εργασίας επί του Διαθρησκευτικού και Πολιτιστικού Διαλόγου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), διοργάνωσαν το πρώτο τους κοινό Συνέδριο Διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.


 

Βρυξέλλες, 03 Απριλίου 2019

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, η Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) σε συνεργασία με την Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και την Επιτροπή των Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (COMECE), μαζί με την Ομάδα Εργασίας επί του Διαθρησκευτικού και Πολιτιστικού Διαλόγου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), διοργάνωσαν το πρώτο τους κοινό Συνέδριο Διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η Επόμενη Ημέρα στην Συρία: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη του Συριακού λαού». Το συνέδριο παρακολούθησαν Ευρωβουλευτές και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και αντιπρόσωποι θρησκευτικών οργανώσεων στις Βρυξέλλες.

DSCF0050

 

Το καλωσόρισμα των συνέδρων μαζί με εισαγωγικές παρατηρήσεις έκανε η πρώτη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπεύθυνη για την διεξαγωγή του διαλόγου που προβλέπεται στο Άρθρο 17, κα Mairead McGuinness, η οποία τόνισε το γεγονός ότι οι Χριστιανοί αποτελούν την πλέον διωκόμενη ομάδα παγκοσμίως και υπογράμμισε ότι ο Συριακός λαός άντεξε τις δυσκολίες του πολέμου χάρη στην αξιοθαύμαστη πίστη του. Ο κ. György Hölvényi, Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΕΛΚ για τον Διαθρησκειακό και Πολιτιστικό Διάλογο, αφού επεσήμανε τον εικοσαετή διάλογο που διεξάγεται με την Ορθόδοξη Εκκλησία, επιβεβαίωσε την δέσμευση του ΕΛΚ να διατηρεί το Συριακό ζήτημα στην επικαιρότητα· και, τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, εκ μέρους των τριών Χριστιανικών οργανώσεων, δηλ. των CROCEU, COMECE, CEC, τόνισε ότι το ζήτημα της Συρίας μας αφορά όλους και κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ότι δεν τον αγγίζει ένα τόσο σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα όταν βγαίνει τόσο πολύ εκτός ελέγχου. Υπογράμμισε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ότι μέσα από τις κάθε είδους δοκιμασίες γινόμαστε αληθινοί Χριστιανοί, εφόσον έχουμε την ανυπόκριτη αγάπη του Κυρίου.

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, που συντόνισε η Ευρωβουλευτής κα Marijana Petir, παρουσιάστηκε το θέμα «Ανθρωπιστική Βοήθεια προς Όλους», με παρεμβάσεις από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Βεροίας, Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μωυσή Alkhassi, εκ μέρους του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο των Μητροπόλεων Zahle και Forzol του Λιβάνου κ. Ιωάννη Darwish, και τον κ. Jean-Louis De Brouwer, Διευθυντή της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον τομέα Ευρώπης, ανατολικών γειτονικών κρατών και Μέσης Ανατολής.

DSCF0373

Ο πατήρ Μωυσής Alkhassi, που εκπροσώπησε την CROCEU, εστίασε στην παρούσα δραματική κατάσταση ολόκληρου του Συριακού λαού, και ειδικότερα των Ορθοδόξων, παρουσιάζοντας τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. Μίλησε για τον διωγμό κατά των Χριστιανών, αλλά και των μουσουλμάνων, της Συρίας, οι οποίοι υπέστησαν δολοφονίες, εκτοπίσεις, απαγωγές, καταστροφές και λεηλασίες των εκκλησιών, των μοναστηρίων και των περιουσιών τους. Περιέγραψε τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους προς την αποκατάσταση μίας κανονικής ζωής, όπως την τεράστια ανεργία και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την απουσία στέγασης και εκπαίδευσης, ως και την αδυναμία να θάψουν με αξιοπρέπεια τους νεκρούς. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας προσφέρει βοήθεια σε όλους αδιακρίτως, φροντίζοντας ακόμη και για όσους παρέμειναν στις ερειπωμένες πόλεις. Με άλλα λόγια, η τοπική Εκκλησία δίνει μαρτυρία Χριστού σε όλους τους κατατρεγμένους Σύρους, προσφέροντας συνάμα είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, χρηματική βοήθεια και άλλα. 

Στην δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Ανοικοδόμηση και Ανάκαμψη για την Συρία», που συντόνισε ο Ευρωβουλευτής κ. Aloja Peterle, ομιλητές ήσαν ο π. Andrzej Halemba, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Aid to the Church in Need”, η κα Elsy Wakil, εκ μέρους της Παγκόσμιας Χριστιανικής Ομοσπονδίας Φοιτητών, και η κα Mihaela Matei, Πολιτική Εκπρόσωπος της EEAS (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσεως―Γραφείο Συρίας), οι οποίοι ανέλυσαν την επόμενη ημέρα και την τραγική πραγματικότητα που ακόμη βιώνει η Συρία.

Στα συμπεράσματά του από τις ομιλίες του Συνεδρίου, ο κ. Jan Olbrycht, Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΕΛΚ για τον Διαθρησκειακό και Πολιτιστικό Διάλογο, τόνισε την ανάγκη όπως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί ακούσουν με περισσότερη προσοχή τους κοινωνικούς φορείς (όπως οι Εκκλησίες), καθώς και το γεγονός ότι η μεγάλη προσφορά ενός συνεδρίου όπως το παρόν, είναι η ευκαιρία που δίδεται σε αυτούς τους κοινωνικούς φορείς να γνωριστούν πολύ καλύτερα μεταξύ τους και με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191