Εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών τον Μάιο 2019, οι Αντιπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) απευθύνονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις διευρυμένες ευθύνες και αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την σημασία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές, η CROCEU επιθυμεί να τονίσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ένα ακόμη θεσμό που ιδρύθηκε για να διασφαλίζει ατομικά και συλλογικά οικονομικά συμφέροντα. Ιδρύθηκε περισσότερο για να αποτελεί τον αποδέκτη των προσδοκιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και συγχρόνως επιθυμούν να είναι μέρος μίας ευρύτερης οικογένειας εθνών που εργάζονται από κοινού για την εμπέδωση των κοινωνικών ελευθεριών, της αξιοπρεπούς ζωής και της συλλογικής ασφάλειας.

201904CROCEU Sofia2

Με τις σκέψεις αυτές, προτρέπουμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν το πολιτικό δικαίωμα της ψήφου, ώστε μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, να συμμετάσχουν:

  • Στην ενδυνάμωση του ανοιχτού, διαφανούς και τακτικού διαλόγου μεταξύ Πολιτών και Ευρωπαϊκών Θεσμών.
  • Στις πολιτικές εκείνες που επενδύουν στην κοινωνία σε βάθος χρόνου. Η οικονομία οφείλει να υπηρετεί το κοινό καλό των ανθρώπων. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να φροντίσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας.
  • Σε στρατηγικές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βασίζονται στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου Προσώπου, για την προστασία των πολιτικών, δημοκρατικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, και ενισχύουν την συνοχή της κοινωνίας και την ευημερία των μελών της, ελπίζοντας ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εντείνει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση αυτού του σημαντικού ζητήματος.
  • Σε εκπαιδευτικές πολιτικές που θα οδηγούν σε δημοκρατική αγωγή και διαπολιτισμικές δεξιότητες των πολιτών. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να απηχούν την φιλοδοξία να γίνει εφικτή η πρόσβαση όλων των νέων ανθρώπων σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης· εν τέλει, θα πρέπει η νέα γενιά να αποκτήσει ισχυρή συνείδηση, ότι διαθέτει και Ευρωπαϊκή ταυτότητα.
  • Σε μία από κοινού ευθύνη για την υποδοχή και κοινωνική ένταξη των προσφύγων, των μεταναστών και όσων αιτούνται ασύλου. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και πολιτών. Θα πρέπει επίσης να δούμε την ευρύτερη εικόνα. Επιπλέον, ο στόχος αυτός τονίζει την ανάγκη για περισυλλογή σε στέρεες βάσεις και σε μία πιο μακροπρόθεσμη πολιτική γειτονίας και εξωτερικών δράσεων.
  • Σε μία περιβαλλοντική πολιτική που θα σέβεται την Δημιουργία του Θεού και θα βασίζεται σε μία καινοτόμο, κυκλική οικονομία, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα στέρεο έδαφος για ένα βιώσιμο μέλλον, όπου η ανάπτυξη δεν θα εξαντλεί τους φυσικούς πόρους.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κατά την άσκηση αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος. Είναι ανάγκη όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες την Ημέρα των Ευρωεκλογών του Μαΐου και να ψηφίσουν, διότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας.

 

The Committee of the Representatives of the Orthodox Churches in the European Union brings together the representatives in Brussels of the Ecumenical Patriarchate, the Patriarchate of Moscow, the Patriarchate of Romania, the Patriarchate of Bulgaria, the Church of Cyprus and the Church of Greece.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191