Χανιά, 11 Απριλίου 2019

Ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης – Ευρωεκλογές 2019» πραγματοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» στα Χανιά της Κρήτης την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019. Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, εκπροσώπησε την Επιτροπή Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU). Ο κ. Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, και ο κ. Θ. Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών «ΔιαΝΕΟσις», επίσης τοποθετήθηκαν με ομιλίες στο θέμα αυτό. Συντονιστής ήταν ο διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

201904ΟΑΚ 11 04 19

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το όραμα των μεγάλων θεμελιωτών της, τα επιτεύγματά της που ευεργετούν τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών της, αλλά και τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει (μεταναστευτικό, τρομοκρατία, λαϊκισμός, ευρωσκεπτικισμός και λαϊκή δυσαρέσκεια). Κατά την ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέθεσε τις θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπισή τους. Οι Εκκλησίες – μέλη της CROCEU τοποθετούνται θετικά έναντι των επερχόμενων Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και προτρέπουν τα μέλη τους να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα για μία Ευρώπη βασισμένη στις αρχές και αξίες όπως την οραματίσθηκαν οι θεμελιωτές της. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εάν αυτοί επιθυμούν η ΕΕ να ξαναγίνει ελκυστική προς τους πολίτες της. Μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Νεαπόλεως τόνισε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει ως φάρος ελπίδας εάν οι νόμοι της αγοράς είναι η μόνη κατευθυντήρια αρχή. Πρέπει να ανακτήσουμε και αποκαταστήσουμε το πνεύμα που ενέπνευσε τους ιδρυτές της, που συμπεριλαμβάνει την ειρήνη, την συμφιλίωση, την συγχώρηση, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ δεν είναι μόνο πολιτικό και οικονομικό μέγεθος. Χωρίς ψυχή και καρδιά, όπως είπε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. Delors, δεν μπορεί να έχει μέλλον».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κ. Τσουτσοπλίδης τόνισε τα αρνητικά αποτελέσματα της ανόδου της ακροδεξιάς, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο διευθυντής περιεχομένου της «ΔιαΝΕΟσις» κ. Θ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο επίδρασης αυτής στους πολίτες της. Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ. Κων. Ζορμπάς τόνισε την ανάγκη για άμεση ενημέρωση των πολιτών στα Ευρωπαϊκά θέματα, ώστε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, μέσω των πολιτών, να διασφαλίσουν ένα γόνιμο μέλλον για την Ευρώπη.

Η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Ελλάδος.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191