«Από τις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid 19), πολλές ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν μία ανεπάρκεια στο θέμα της προστασίας θεμελιωδών ελευθεριών που πηγάζουν από τα εθνικά Συντάγματα, καθώς και από Ευρωπαϊκές ή διεθνείς συνθήκες. Πράγματι, η θρησκευτική ελευθερία μπορεί να υποστεί περιορισμούς, εις την εξωτερική της διάσταση, υπό συγκεκριμένες συνθήκες – όπως η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Εντούτοις, οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι αναλογικοί, ως προς την προσφορότητα να επιτύχουν τον στόχο τους, και να μη καταλήγουν σε δυσμενείς διακρίσεις.

1

Επιπλέον, μέχρι και σήμερα, οι Εκκλησίες της Ευρώπης έχουν αναμφισβήτητα συμβάλει στην προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας επί των κοινωνιών, επιτείνοντας τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες και προσαρμόζοντας το ποιμαντικό τους έργο στις καινούργιες συνθήκες των περιοριστικών μέτρων.

Τώρα, η Εκκλησία δεν ζητάει ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι οι πνευματικές ανάγκες των πιστών αντιμετωπίζονται ως «επουσιώδεις πολυτέλειες» από κάποιες κρατικές αρχές, που επιβάλλουν σκληρούς περιορισμούς στην ζωή της Εκκλησίας, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο άλλες κοσμικές κοινωνικές δραστηριότητες, οι οποίες εκθέτουν τον κόσμο σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους μολύνσεως από ό,τι η συμμετοχή σε μία θρησκευτική ακολουθία.»

Τα ανωτέρω απετέλεσαν τα βασικά σημεία που έθεσε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Γεώργιος Valcu, γ.γ. της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU), κατά την εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας εις την Διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η οποία έλαβε χώρα στην Κρακοβία την 9η & 10η Οκτωβρίου 2020.

2

Έχοντας φθάσει την 20η μέχρι σήμερα διοργάνωση, το συνέδριο υλοποιήθηκε από το Ποντιφίκιο Πανεπιστήμιο «Ιωάννης Παύλος ο Β’», το Ίδρυμα «Konrad Adenauer», και την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Λόγω των υγειονομικών μέτρων, έλαβε χώρα σε περιορισμένη, υβριδική μορφή, με ορισμένους ομιλητές και συμμετέχοντες να παίρνουν μέρος εξ αποστάσεως, μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών συνεδριών. Η φετινή θεματολογία ήταν η χριστιανική μέριμνα προς την Ευρώπη, με έμφαση στις συνέπειες που έχει η συνεχιζόμενη πανδημία του Covid19 επί των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Κατά τον τελευταίο κύκλο ομιλιών, αφιερωμένων στην 100ετηρίδα από την γέννηση του Πάπα Ιωάννου Παύλου Β’, εξετάσθηκε συστηματικά η συνεισφορά του στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα, καθώς και η κληρονομία που άφησε για το σήμερα.

Στο συνέδριο, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι εκκλησιών, πολιτικοί και πανεπιστημιακοί, απονεμήθηκε ακόμη το βραβείο «Επίσκοπος Tadeusz Pieronek – IN VERITATE» στον γνωστό Ιταλό πανεπιστημιακό καθηγητή και πολιτικό Rocco Buttiglione, για την έξοχο συνεισφορά του εις τον συνδυασμό χριστιανικών και ευρωπαϊκών αξιών.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191