Την 21η Ιουλίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος συμμετείχε εις το «8ο Θερινό Σχολείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 20-23 Ιουλίου», συνδιοργανωθέν από την CEC (Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) και την EKD (Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανίας), με θέμα «Διασφαλίζοντας την Ασφάλεια των Λατρευτικών Χώρων και των Θρησκευτικών Κοινοτήτων».

Ο Θεοφιλέστατος εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου κατά το 3ο Διαδικτυακό Σεμινάριο (webinar) «Η Φωνή των Εκκλησιών», που αφορούσε τις «Προκλήσεις για τις εκκλησίες – μέλη της CEC κατά την προστασία των λατρευτικών χώρων (ΙΙ)», και περιέγραψε λεπτομερώς την περίπτωση της Κύπρου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία αναφορικά με την 47ετή στρατιωτική κατοχή των βορείων περιοχών της νήσου από την Τουρκία.

Ο Θεοφιλέστατος ανέπτυξε εισαγωγικά την ιστορία θρησκευτικής ανεκτικότητας και συνυπάρξεως εις την Κύπρο, μέχρι την Τουρκική εισβολή, η οποία επέφερε πρωτοφανείς και συνεχιζόμενες βεβηλώσεις, καταστροφές και λεηλάτηση άνω των 520 εκκλησιών, 17 μοναστηρίων, καθώς και κοιμητηρίων, που ανήκουν εις τους Ορθοδόξους κυρίως, αλλά και σε Αρμενίους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Εν συνεχεία περιέγραψε τους τρόπους αντιδράσεως της Εκκλησίας της Κύπρου ενώπιον των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη (περιλαμβανομένης της UNESCO), η Ευρωπαϊκή Ένωση, και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Εξήγησε πώς η Εκκλησία της Κύπρου, συνεργαζόμενη με τους ανωτέρω θεσμούς, αγωνίζεται για να προστατεύσει τους λατρευτικούς και λοιπούς θρησκευτικούς χώρους της από την επιθετική πολιτική πολιτιστικής και θρησκευτικής εθνοκαθάρσεως που διεξάγουν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που επιδεινώνει η απροθυμία πολλών κρατών-μελών των ως άνω οργανισμών προς το να ασκηθεί πίεση κατά της Τουρκίας όπως συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Σεμινάριο περιελάμβανε και την «Περίπτωση της Αρμενίας» από την Δρα Christina Maranci (Αποστολική Εκκλησία της Αρμενίας), την «Περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου» από τον Αιδεσιμολογιώτατο Nicholas Baines (Εκκλησία της Αγγλίας), και την «Περίπτωση του Βατικανού» από τον Δρα Mattia Ferrero (Εθνικό Σημείο Επαφής για Εγκλήματα Μίσους, Αγία Έδρα). Την εκάστοτε παρουσίαση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων υπό την διεύθυνση της Δρος Βασιλικής Σταθοκώστα (Εκκλησία της Ελλάδος).

 

DSC 0005

 

GoToWebinar 016

 

Vasilia St. Katerina Sina 7

 

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191