1dek2014

 

Στις 27 Νοεμβρίου 2014 έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερίδα με θέμα την ‘‘Κοινή Πολιτική για την Αντιμετώπιση της Διακίνησης Ανθρώπων’’. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Δ.Ε.Ε) και η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης (Δ.Κ.Ε.Ε).

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι απο δίαφορους τομείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως της Γενικής Διεύθυνσης των Εσωτερικών, της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Δράσης, του Γραφείο Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Διεύθυνσης της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής και άλλοι. Απο μέρους των εκκλησιών παρόντες ήταν εκπρόσωποι απο την Επιτροπή Εκκλησία και Κοινωνία απο την Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης ενώ απο μέρους των Ορθοδόξων παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου της Ρωσσίας, του Πατριαρχείου της Ρουμανίας και της Εκκλησίας της Ελλάδας. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Ιεροδιάκονος π. Νεκτάριος Ιωάννου.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπή απηύθυνε ο κ. Jean-Claude Thebault Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εκ μέρους των εκκλησιών o Γενικός Γραμματέας της Δ.Δ.Ε. κ. Guy Liagre και ο Γενικός Γραμματεας της Δ.Κ.Ε.Ε. π. Patrick H. Daly. Και οι τρεις ομίλητες τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της συνάντησης αυτής και την ιδιαίτερη προσπάθεια τόσο της Επιτροπής αλλά και των εκκλησιών για την καταπολέμηση του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων.

Οι εισηγήσεις και οι διάλογοι ήταν χωρισμένα σε τρεία μέρη. Στο πρώτο αφορούσε την διακίνηση παιδιών και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, το δεύτερο τους τρόπους αποφυγής της διακίνησης ανθρώπων και τις σύγχρονες μορφές δουλείας, ενώ τέλος, τονίστηκαν οι μέθοδοι προστασίας των ανθρώπων που έχουν διακινηθεί και η βοήθεια που μπορεί να τους παρασχεθεί.

Στο πρώτο μέρος μίλησαν ο κ. Paul Nemitz, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Δικαιοσύνης, ο κ. JoseLuis Bazan εκ μέρους της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης, και η κ. Doris Peschke εκ μέρους της Επιτροπής των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη. Και οι τρείς ομιλητές ανέπτυξαν τις νομοθετικές διατάξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ εξήγησαν τις προσπάθεις των οργανισμών τους για την βοήθεια και την αποτροπή διακίνησης παιδιών. Μεταξύ των παραδειγμάτων που δόθηκαν ήταν και η εμπορία ενός κοριτσιού. Η οδύσσεια της ξεκίνησε οταν ήταν 14 χρονών απο χώρα όπου η ηλικία της επέτρεπε την έννομο εκπόρνευση της, στα 16 μεταφέρθηκε σ’ άλλη χώρα καταλήγοντας στα 18 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Στο δεύτερο μέρος αναπτυχθηκαν απο τους: κα. Katarzyna Grzybowska εκ μέρους της BEPA, της κα. ElenaTimofticiuc εκ μέρους του Οικουμενικού Οργανισμού των εκκλησιών της Ρουμανίας και της αδελφής κα. Eugenia Bonetti, οι τρόποι αποφυγής διακίνησης ανθρώπων και οι σύγχρονες μορφές δουλείας. Στην εκτενή ομιλία της η κ. Grzybowska μίλησε για την συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι πίσω απο την διακίνηση των ανθρώπων αυτών κρύβονται μεγάλα χρηματικά ποσά και κέρδη. Δυστυχώς, όπως η ίδια ανέφερε, δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τον καθορισμό της διακίνησης ανθρώπων πράγμα που θα γίνει στο προσεχές μέλλον απο μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται μόνο απο την Γερμανία και το Βέλγιο αλλά και πάλι πλημελώς. Επιπλέον καθίσταται πολύ δύσκολη η ανάλυση των πληροφοριών που δέχονται απο τα κράτη μέλη ώστε να μεταφραστούν σε νομοθεσία. Ακόμη και η Eurostat (Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε) έχει ειδικούς μηχανισμούς ώστε να μεταφέρει τα στοιχεία σε αριθμούς αλλά δυστυχώς όλοι γνωρίζουν ότι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Απο την άλλη η κα. Timofticiuc μίλησε για τις κοινές στρατηγικές που εφαρμόζονται απο τις εκκλησίες και την πολιτεία στην Ρουμανία για την καταπολέμηση του προβλήματος της διακίνησης ανθρώπων. Μια απο τις τραγικές περιπτώσεις που ανέφερε η κα. Timofticiuc ήταν η περίπτωση που ο διακινήτης λόγω της ισχυρής του οικονομικής επιφάνιας είχε περισσότερη νομική υποστήριξη απ’ ό,τι το θύμα. Τέλος η αδελφή Eugenia Bonetti ανάπτυξε μέσω της πολυετούς της εμπειρίας τον τρόπο αποφυγής της διακίνησης ανθρώπων. Η ενημέρωση απο την σχολική ηλικία, η διαμόρφωση χαρακτήρα σεβασμού πρός την ανθρώπινη ύπαρξη και η συνεργασία των εκκλησίων με την πολιτεία για δημιουργία κατάλληλων χώρων για τ’ άτομα αυτά καθώς και η πλήρης επανένταξη τους στην κοινωνία είναι κάποια απο τα παραδείγματα που έδωσε η αδελφή. Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ενός δικτύου αλληλοϋποστήριξης. Για παράδειγμα στην Ιταλία μια χώρα που φαινομενικά θρησκεύει, κάθε έτος 9 εκατομμύρια πελάτες ζητούν ιερόδουλες όλων των ηλικιών.

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία μίλησαν ο κ. Aidan Mc Quade εκ μέρους της οργάνωσης “Anti-SlaveryInternational”, η κα. Birgit Reiche εκπρόσωπος της οργάνωσης “Frauenhilfe”και ο κ. Duco Van Heel εκ μέρους της διεθνούς οργάνωσης «Frontex”. Εξήγησαν τα προβλήματα καθορισμού μεταξύ διακίνησης ανθρώπων και αιτητών ασύλου, την ανάγκη υποστήριξης των οργανώσεων που ασχολούνται με την διακίνηση απο τα κράτη μέλη, την ανάγκη ενεργής συμμετοχής της Ε.Ε. στην δημιουργία ενός δικτύου ισχυρού αλληλοενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης.

Τέλος, μετά το πέρας της συζήτησης η υπεύθυνη διοργάνωης κα. Katharina Von-Schnurbein εκ μέρους της BEPA ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τις εισηγήσεις τους αλλά και τους λοιπούς παρευρισκόμενους για την ενεργή συμμετοχή τους στην ημερίδα.

1dek2014p2

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191