2013dek11 sunedr

Η Κεντρική Επιτροπή της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), συνήλθε στην πρώτη τακτική της συνεδρία στην Γενεύη, μεταξύ 26–29 Νοεμβρίου 2013. Κατά την διάρκεια των τετραήμερων συναντήσεων της η νέα Κεντρική Επιτροπή:

Διόρισε τους προταθέντες αντικαταστάτες (proxy) των μελών της Κ.Ε.

Εξέλεξε πενταμελή Επιτροπή Υποψηφιοτήτων (Nominations Committee) που θα προτείνει υποψηφίους για διορισμό σε διάφορες θέσεις: προσωπικού, τον Γενικό Γραμματέα κ.ά.

Εξέλεξε την Επιτροπή Προϋπολογισμού (Budget Committee), τους ελεγκτές και τον πάστορα κ. Michael Bubik ως ταμία της Επιτροπής αυτής.

Εξέλεξε τα επτά μέλη εκπροσώπους της, στην Μικτή Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ ΔΕΕ και της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων (CCEE).

Ενέκρινε την πρόταση της Επίτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME), για την σύσταση της νέας κοινής Ομάδας Εργασίας με σκοπό τη συζήτησης της μελλοντικής σχέσης των δύο οργανισμών (CEC–CCME).

Ενημερώθηκε και ενέκρινε την πορεία συγχώνευσης της Επιτροπής Εκκλησία και Κοινωνία με την ΔΕΕ τον Νοέμβριο του 2014.

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό λειτουργίας της ΔΕΕ για το 2014 και αποφάσισε όπως κατά την διάρκεια της προσεχούς συνάντησης της Κ.Ε. τον Ιούνιο του 2014, θα αποφασίσει για το ύψος της νέας ετήσιας συνεισφοράς των εκκλησιών μελών της.

Εξέδωσε δημόσιες ανακοινώσεις:

α) Για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η Ευρώπη, με την αυξανόμενη ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, καλούνται οι πολιτικοί να θέσουν σε προτεραιότητα τον άνθρωπο πρώτα και ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

β) Για την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους (1915–1922). Η ΔΕΕ θα συμμετάσχει διά του Γενικού Γραμματέα της, στις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το 2015 με σκοπό την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.

γ) Για τις επερχόμενες εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάϊο του 2014. Οι εκλογές είναι οι πρώτες μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας που παραχωρεί νέες αυξημένες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο, γι αυτό και η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών έχει ιδιαίτερη σημασία. Η οικονομική κρίση που ακόμα συνεχίζεται αμείωτη έχει ως αποτέλεσμα την ανησυχητική άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων.

Οι εκκλησίες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για μια καλύτερη Ευρώπη όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η συνεργασία, και η αγάπη προς τους γείτονες δεν είναι κενά λόγια αλλά έχουν ουσία που φανερώνεται μέσα από δράσεις.

δ) Για την Συριακή κρίση. Απευθύνεται έκκληση προς τα Ευρωπαϊκά κράτη όπως παράσχουν προστασία στους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις καταστροφικές συγκρούσεις στην Συρία.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 έξι εκατομμύρια Σύριων έιχαν εκτοπισθεί εσωτερικά. Πέραν των 2,2 εκατομμυρίων εγκατέλειψαν την χώρα και ζουν σε γειτονικές χώρες (Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ, Τουρκία), στην Ευρώπη και αλλού.

Πρέπει οι χώρες τις Ευρώπης να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την αποδοχή και στήριξη του κύματος προσφύγων από την Συρία. Να στηρίξουν οικονομικά τις πτωχές γειτονικές χώρες ώστε να παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση στους Σύρους πρόσφυγες που διαφέυγουν και βρίσκουν καταφύγιο στα όρια τους.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191