2013okt22seminar

Σε συνεργασία με την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και την Επιτροπή Καθολικών Επισκόπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COMECE) οργανώθηκε από το Γραφείο Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΒΕΡΑ) συνέδριο με θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος και κλιματικές αλλαγές – προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή πολιτική –ο ρόλος της ηθικής, του τρόπου ζωής, της αλληλεγγύης και της παγκόσμιας δικαιοσύνης». Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο ιεροδιάκονος π. Νεκτάριος Ιωάννου.

Κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι κλιματολογικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο θερμοκρασίας, βροχόπτωσης, αύξησης της στάθμης της θάλασσας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο λιώσιμο των πάγων. Στην ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης κ. Hugues Goose τόνισε το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα για τις σημερινές κλιματολογικές αλλαγές. Ο κ. Martin Scheele από την μεριά της Ευρωπαϊκης Επιτροπής και του Επιτρόπου Γεωργίας τόνισε όπως και ο κ. Hugues τον ανθρώπινο παράγοντα ως κύριο αιτία για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι συνήθειες αλλά και ο μοντέρνος τρόπος ζωής οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης σε ζωϊκές πρωτεΐνες και αλλά παράγωγα με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής. Η ζήτηση για τρόφιμα βάσει των Ευρωπαϊκών στατιστικών θα αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2050 ενώ δεν έχουν αποδώσει οι Ευρωπαϊκές πολιτικές με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ζωϊκών πρωτεϊνών και η συντήρηση των πράσινων περιοχών. Τέλος πρέπει να υπάρξει αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από μέρους των εκκλησιών ο Επίσκοπος Theodonius, πρόεδρος των Caritas στο Μπαγκλατές, καθώς και ο κ. Hans Diefenbacher καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Heidelberg τόνισαν την ανάγκη για σεβασμό προς την κτίση και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της πολιτικής της επάρκειας μέσα στα πλαίσια μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σκοπός η αγάπη προς το περιβάλλον αλλά και η βοήθεια των αδύναμων μελών της εκκλησίας τα οποία μαστίζονται από την πείνα. Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε το σκάνδαλο της καταστροφής τροφίμων για τη συγκράτηση των τιμών ενώ στηλιτεύθηκε η κακή συνήθεια του Ευρωπαίου πολίτη στη καθημερινή κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών.

Στην συνέχεια και στο δεύτερο μέρος ο κ. Paul Remier εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθηνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας ανάπτυξε στους συνέδρους την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τους παράγοντες στους οποίους θα βρεθεί η χρυσή τομή για την ενιαία κλιματική πολιτική. Τέλος επεξήγησε την πολιτική της Ε.Ε. στις τρίτες χώρες οι οποίες μαστίζονται από έντονες κλιματικές αλλαγές. Εκ μέρους των εκκλησιών η κ. Janna Sconfeld και ο κ. Bevud Niles ανέπτυξαν τα προβλήματα που προκαλούν οι κλιματολογικές αλλαγές και τις πολιτικές κινήσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Προταθηκαν ως λύσεις: η αύξηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και των χορηγιών για την προώθηση και κυρίως την εκπαίδευση στο θέμα των κλιματικών αλλαγών. Σκοπός η οικονομική σταθερότητα ώστε ο πρωταρχικός παράγοντας να μην είναι μόνο η συνεχής ανάπτυξη της παραγωγής και της αύξησης του κέρδους αλλά η δημιουργία πράσινης νοοτροπίας. Διαπίστωση των συνέδρων και παραδοχή των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η μείωση των δαπανών σε θέματα κλιματολογικών αλλαγών από το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης.

Τέλος ο κ. Artur Runge Metgez διευθυντής του γραφείου Γενικής Διεύθηνσης Κλιματικής Πολιτικής κάλεσε όλους να εφαρμόσουν μια άμεση και στοχευμένη πολιτική απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος και την άμεση θεσμοθέτηση στόχων μέχρι το 2050, με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος μιας και το ποσό φαντάζει μικρό μπροστά στα τεράστια προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μελλοντικές γενιές.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191