2013okt07xairet

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω αυτή την σεμνή τελετή, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, αποτέλεσμα της απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου 2013. Με την απόφαση αυτή τα 173 βυζαντινά και μεταβυζαντινά κειμήλια της Εκκλησίας της Κύπρου επαναπατρίζονται στη γη από την οποία έχουν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα μετά την τουρκική εισβολή του Ιουλίου 1974 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Aydin Dickmen και τους συνεργάτες του . Έχουν περάσει 16 χρόνια από τον Μάρτιο του 1997 όταν η αστυνομία του Μονάχου , σε συνεργασία με την Interpol εντόπισε και κατάσχεσε 246 κυπριακά κειμήλια σε χώρους που ανήκαν στον εν λόγω αρχαιοκάπηλο, καθώς και 7 έτη δύσκολης δικαστικής μάχης για την επίτευξη αυτού του ευχάριστου γεγονότος.

Η χαρά μας είναι δυστυχώς ελλιπής και όχι οριστική, δεδομένου ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η περαιτέρω εξέταση 59 κειμήλίων. Η ευχή και η προσδοκία της Εκκλησίας μας είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουν πίσω στο νησί από το οποίο έχουν κλαπεί .

Χωρίς υπερβολή , θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση , είναι ίσως η σημαντικότερη και σπουδαιότερη υπόθεση παράνομης διακίνησης Κυπριακών κειμηλίων, όχι χωρίς λόγο , φυσικά. Στα αντικείμενα περιλαμβάνονται ψηφιδωτά του 6ου αιώνα , βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου , 14ου και 15ου αιώνα , βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα και άλλες προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από τουλάχιστον πενήντα μνημεία της ημικατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα πατρίδας μας .

Τα κειμήλια της υπόθεσης αυτής προέρχονται σχεδόν από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου , την Ορθόδοξη Εκκλησία , καθώς και των Μαρωνιτών και των Αρμενίων. Σχεδόν όλες οι προϊστορικές αρχαιότητες ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Οδύσσεια των αντικειμένων αυτών δεν τελειώνει με τον επαναπατρισμό τους, καθώς όλα τα μνημεία από τα οποία έχουν κλαπεί εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και έχουν μετατραπεί σε αποθήκες , αχυρώνες , στάβλους , πολιτιστικά κέντρα κλπ. Για το λόγο αυτό θα διατηρούνται σε ασφαλή μέρη στις ελεύθερες περιοχές μέχρι την τελική απελευθέρωση και επανένωση του νησιού . Τότε θα είμαστε σε θέση να τα επανατοποθετίσουμε στους ιερούς τόπους λατρείας από όπου αφαιρέθηκαν.

Θεωρούμε ως επιτακτική ηθική μας υποχρέωση , να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνέβαλαν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο στην επιτυχή έκβαση αυτής της υπόθεσης :

Τις γερμανικές αρχές : 
την αστυνομία του Μονάχου , 
τους δικαστές του Επαρχιακού και Περιφερειακoύ Δικαστηρίου του Μονάχου, οι οποίοι εξέτασαν την υπόθεση και αποφάνθηκαν στην μερική απόφαση.

Τις κυπριακές αρχές :
το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα , 
τον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Λαζάρου , 
την Κυπριακή Αστυνομία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, 
την Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο και την εκπρόσωπο της κα Ελένη Παπανικολάου,
τον εξαίρετο δικηγόρο κ. Enno Engbers ο οποίος εκπροσώπησε τη Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια στα γερμανικά δικαστήρια,
τους βυζαντινολόγους κ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου και κ. J Deckers για την καθοριστική συμβολή τους,
τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄ και τον Μακαριώτατο νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος Β' , 
καθώς και την κα Τασούλα Χατζηττοφή και την κα Mischel Van Rijn.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την παρουσία σας εδώ τιμάτε αυτή την τελετή και τον αγώνα της Εκκλησίας της Κύπρου να ανακτήσει τους κλεμμένους θησαυρούς και κειμήλια της.

Είθε ο Θεός να ευλογεί όλους σας.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191