Σε τελετή που έγινε στην Πρεσβεία της Κ.Δ. στη Χάγη παραδόθηκαν από την κα Τ. Χατζητοφή στην Υπουργό Συγκοινωνιών, Μεταφορών και Έργων κα Β. Αναστασιάδου τέσσερεις κυπριακές τοιχογραφίες για τον επαναπατρισμό τους στην Κύπρο.

Hagi 1 2019a2

Οι τοιχογραφίες με το κεφάλι μάρτυρος και γυναικείας  μορφής προέρχονται από την Μονή Παναγίας Αψινθιώτισσας στο κατεχόμενο Συγχαρί και χρονολογούνται στον 12ο αι. Η τοιχογραφία ηλικιωμένου προφήτη προέρχεται από τον ναό της Παναγίας της Άσσιας που βρίσκεται εντός του παλαιού κοιμητηρίου. Δεν κατέστη ακόμη δυνατή η ταύτιση του κατεχομένου μνημείου από το οποίο προέρχεται η τέταρτη τοιχογραφία, που απεικονίζει οσιακή μορφή (Όσιος Σάββας;). Όλες οι τοιχογραφίες αποκολλήθηκαν από τα μνημεία μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και εξήχθηκαν παράνομα προς πώληση σε αγορές της Δύσης. Αγοράστηκαν από Καναδό συλλέκτη και παραδόθηκαν στην κα Χατζητοφή για να επαναπατρισθούν στην Κύπρο. Την εκδήλωση χαιρέτισε η κα Αναστασιάδου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία των τοιχογραφιών καθώς και τις ενέργειες του κυπριακού κράτους για τον επαναπατρισμό της κλεμμένης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευχαρίστησε την κα Χατζητοφή και τον Μ.Κ.Ο. “Walk of Truth” για τον επαναπατρισμό των έργων. Η κα Χατζητοφή στον χαιρετισμό της παρουσίασε βασικούς συνεργάτες του “Walk of Truth” (κ. R. Polak, κ. D. Burrows, κ. Β. Μπρέγκεμαν κ.ά.) καθώς και το έργο του οργανισμού της. Την Εκκλησία της Κύπρου και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, νομίμους ιδιοκτήτες των τοιχογραφιών εκπροσώπησαν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Ιωάννου. Στον χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος, μετά την αναφορά του στην ιστορική προέλευση των τοιχογραφιών ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο για τον επαναπατρισμό τους. Έκλεισε με την ευχή όπως σύντομα αξιωθούμε να τοποθετήσουμε τα έργα αυτά στα μνημεία όπου οι ευσεβείς πρόγονοί μας τα αφιέρωσαν.

Hagi 1 2019b2

(Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Θεοφιλέστατου: )

«Εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκφράζουμε την μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση για την ευλογημένη αυτή στιγμή του επαναπατρισμού 4 τοιχογραφιών της βεβηλωμένης και λεηλατημένης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Κάθε φορά που επαναπατρίζουμε ένα από τα χιλιάδες κλεμμένα θρησκευτικά μας κειμήλια, αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης, αποκαθιστούμε μία ψηφίδα στο πανέμορφο ψηφιδωτό του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας.

Ως γνωστόν οι δύο εκ των τεσσάρων τοιχογραφιών είναι του 12ου αι. και προέρχονται από την βυζαντινή μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας, μετόχιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο κατεχόμενο Συγχαρί. Το μνημείο αυτό ακόμη και σήμερα υφίσταται καταστροφικές επεμβάσεις στον φυσικό του χώρο από παράνομες τουριστικές αναπτύξεις που προωθεί το κατοχικό καθεστώς. Από τις άλλες δύο η μία με τον μεγάλης ηλικίας άγιο προέρχεται από τον κοιμητηριακό ναό της Παναγίας στην Άσσια. Του τετάρτου αγίου η ταύτιση της προέλευσής του δεν κατέστη ακόμη δυνατή. Όλες όμως αποκόπηκαν και αποσπάστηκαν από τα τοιχογραφικά σύνολά τους και στη συνέχεια εξήχθηκαν παράνομα από το νησί μετά την τουρκική εισβολή με στόχο την πώλησή τους στην μαύρη αγορά πώλησης πολιτιστικών αγαθών του δυτικού κόσμου.

 

Hagi 1 2019c

Ως εκπρόσωπος των νομίμων ιδιοκτητών των πολιτιστικών αγαθών, εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συνεργάστηκαν για να ζήσουμε την μεγάλη χαρά: τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρέσβυ κ. Οικονόμου, την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Αναστασιάδου, και την Πρόεδρο του Ιδρύματος Walk of Truth κα Χατζητοφή.

Βέβαια η Οδύσσεια του τοιχογραφικού αυτού συνόλου δεν θα τερματιστεί με την άφιξή της στην γενέθλια γη. Ευχή και προσευχή μας είναι σύντομα να αξιωθούμε να επανατοποθετήσουμε τα έργα αυτά στην αρχική τους θέση στα μνημεία απ’ όπου βέβηλο χέρι τα απομάκρυνε. Ευχαριστούμε όλους όσους συγκακοπαθούν μαζί μας στον ιερό αυτό αγώνα. Ο δίκαιος μισθός και έπαινός τους παρά Κυρίου.»

 

Hagi 1 2019d

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191